Free Medical Clinic of Oak Ridge
Project overview
YEAR: 2019 CLIENT: Free Medical Clinic of Oak Ridge LOCATION: Oak Ridge, Tennessee VOLUNTEER(S): Kathryn Greer, AIA
  • Interior renovations allow for better circulation for patients and staff
  • Break room expansion
  • Exterior entry improvements

In the Spring of 2019, the Free Medical Clinic of Oak Ridge (FMCOR)contacted the East Tennessee Community Design Center (ETCDC) requestingassistance to renovate their existing clinic. The FMCOR is renting their space, but their landlord is allowing interior renovations and enhancements to their entrance. These improvements will help make the clinic more welcoming to clients, allow the clinic to follow … Read More

Read more

In the Spring of 2019, the Free Medical Clinic of Oak Ridge (FMCOR)
contacted the East Tennessee Community Design Center (ETCDC) requesting
assistance to renovate their existing clinic. The FMCOR is renting their space, but their landlord is allowing interior renovations and enhancements to their entrance. These improvements will help make the clinic more welcoming to clients, allow the clinic to follow current HIPPA (Health Insurance Portability and Accountability Act) regulations, alleviate safety concerns of the staff and resolve current exiting issues.

After meeting with Jackie Clay Dubose, FMCOR Director and touring
the site, ETCDC Design Studio Director Leslie Fawaz, AIA, met with volunteer professional advisor, Kathryn Greer, AIA to consider potential design concepts. While at the site, the ETCDC design staff, which also included Perry Childress and Dustin Durham, documented the existing clinic through photographs and measurements, as well as documenting the existing entrance.

The design team considered many different floor plan iterations and
developed a concept plan that could be phased in over time, that was cost
effective and made the most impact to resolve their current issues. The renovated floor plan includes a restructured main waiting area with a glass enclosed office for the receptionist. There will be a sliding glass window to allow the receptionist to communicate with clients. This also will allow the receptionist to visually control the entry door, waiting room, easily communicate with clients, and control the access to the clinic by buzzing clients through a secured door. This will give the staff and volunteers the ability to securely exit through the clinic area and not through the
front entrance.


The concept plan also expands the existing Break Room to better
accommodate their large number of volunteers who help daily at the clinic. In addition, the Director’s office was enlarged to accommodate the new layout, a small toilet was removed, but a larger toilet was added that will be accessible, and a defined exit corridor was added at the front of the clinic.

The facade was enhanced to make it more welcoming to their clients.
Small areas for flowering plants were created, a bench was added, new paint was chosen for the facade wall, new front doors were proposed, and a new signage panel with the Clinic’s logo was added. The existing dumpster screen was replaced with a new composite wood screen.

Read less

The ETCDC is excited to learn about your nonprofit or community driven project
and determine if we can provide assistance.

Contact Us